Hoppa till sidans innehåll

Vad ska jag välja


Om ni tänker beställa utrustning. Hör med några flera på träningen om ni kan beställa tillsammans. Då kommer man billigare undan med frakten. Bly brukar bli billigast att beställa från seapro då frakt från t.e.x Spanien brukar bli dyr på bly

Mask:

samurai
Sporasub/Mares Samurai

När man ska köpa ett mask så spelar det ingen roll vad man väljer för märke huvudsaken är att det håller en god kvalitet och passar ansiktet. Ett enkelt sätt att testa om masken passar är sätta på sig masken och andas in med näsan, sitter det sen utan hjälp av nackbanden så har det en bra passform. Beträffande materialet i masken så är det främst tre olika material som säljs på marknaden, plast, gummi och silikon. Det bästa valet är silikon, ett plastcyklop håller aldrig någon längre tid och brukar ofta vara aldeles för hårda för att vara sköna. Glasen bör vara tillverkade av just glas. Glas håller bättre mot repor så att man får lättare att se under vattnet. Se till så att dom är märkta med ett T eller tempered tryckt någonstans på glaset.

För fridykning är det bra om innervolymen är så liten som möjligt. Då blir det lättare att tömma masken under vattnet och om man måste tryckutjämna masken blir det lättare.

Masker finns från 150:-

 

Snorkel:

Snorkel Samorai
Sporasub/Mares Samurai

Välj en så enkel snorkel som möjligt. Utan ventiler slangliknande anslutning till bitmunstycket eller andra tekniska lösningar. Dom är bara ivägen och kan gå sönder.
Snorkeln bör ha måtten :

Maxlängd: 35cm, 30cm för juniorer (du väger mindre än 50Kg)

Maxvolym: 2 Dl för senior och 1,2 för junior

Minsta innerdiameter: 18mm senior och 15 mm junior.

Bra snorklar finns från 80:-

 

Fenor:
Fin imersion
Imersion initiaton

Vi rekomenderar hel fotficka (som en sko). Fotfickan bör vara av ett mjukt material. En något för stor fotficka kan man fylla ut med strumpa eller neopren strumpa. Dyker man ute när det är kallt är det att föredra att dyka med strumpor.
Bladet:

När man är nybörjare är det ofta att föredra inte allt för långa och styva blad. Då blir fenorna mer lättsimmade så man orkar hålla på längre. När man blivit duktigare kan man köpa längre och styvare blad.

Som nybörjare skaffar man sig oftast fenor med plastblad. Jag skaffade mig ett par gummifenor från olanderswim.se. Dom är lite tunga men har en väldigt bekväm fotficka. Cressi har rellativt billiga snorklings/fridykarfenor med bra fotfickor (med lite stora i storlekarna) Bra nybörjarfenor finns från 150:-

När man blir duktigare kanske man vill skaffa sig fenor i glasfiber eller kolfiber. Dom går oftast att beställa i olika hårdhetsgrader. Bladen är skörare och fenorna är dyrare. Bra glasfiberfenor finns från 2000 kr

 

Våtdräkt:
Explorer3instinct
Seapro Explorer,               Mares Instinct

Sk du dyka ute kan du behöva en våtdräkt. På sommaren när vattnet är ganska varmt kan det räcka med en så kallad shorty. En dräkt utan armar och ben. Se till att du inte köper en för stor. Den ska sitta som ett korvskinn så vattnet inte kan rinna omkring innuti den.

Shorty finns att köpa från 300:-

 

Vill du bli duktig på fridykning behöver du i första hand en dräkt. Du kan använda din våtdräkt från scubadykandet eller en windsurfingdräkt i neopren. Men den dagen du inser att fridykning är din grej, köp då en måttsydd dräkt som duger att träna med i skandinaviska vatten; exempelvis från EliosSub eller Top Sub. Är du normalbyggd är Mares instinct ett bra billigt alternativ. En dräkt bör vara 5mm tjock och dubbel över bröstet. Den bör ha en slitstark yttre yta som klarar av våra klippor (nylon).

Fridykardräkter kostar från 1200:-

Heldräkter utan huva från 800:-

 

Viktbälte:

belt
Sporasub elastic

Något att fästa sina vikter på. Som fridykare vill man kunna ta så stora andetag som möjligt. För att kunna det bör man skaffa ett viktbälte av gummi som är elastiskt och tillåter dig att ta riktigt stora andetag.

Elastiska bälten kostar från 140:-

Vikter:
bly

Seapro Bly

Har man en heldräkt kan man lite grovt räkna på att man behöver 1 kg bly per millimeter dräkt köp gärna så små vikter som möjligt det blir lättare att anpassa till rätt vikt och så blir man mer strömlinjeformad.
Nackvikt
Ola Nackvikt

Nackvikt är ofta väldigt bra ersättare för bälte och lösa vikter. Sådana gör man själv med cykelslang blyhagel och snabbspännen

Vikter kostar från 100:-/kg

Djupmätare/ dykdator:

DjupmArmbandd3

Seapro Djupmätare,              Suunto D3 dykdator

 

Är roligt att ha. Vill man bara veta hur djupt man dykt klarar man sig med en enkel djupmätare. Vill man veta mer om sina dyk finns det flera dykdatorer anpassade för fridykning
Djupmätare kostar omkring 500:-

Dykdator för fridykning kostar från omkring 2000:-

 

Övrigt:

 Sen finns det en massa andra saker som kan vara både praktiska och roliga att ha. Här radar jag upp några.

Kniv

Ficklampa

Fångstkasse

Markeringsboj

Dykboj

Dyklinor

Simglasögon (för poolträning)

Näsklämma (när man använder glasögon eller dyker utan mask)

 

Webshopar:

Jag brukar beställa från.

 

olanderswim.se

Seapro.se

scubastore.com

Subprof.com

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:36 Skribent: Ola Rantala

Kontakt:

Ola Rantala

Tfn: 0702 22 36 82
E-post: ola (snabel a) rantala.se


 


 

 


Postadress:
Örnsköldsviks SDK - Sportdykning
c/o Stefan Rantala, Junselevägen 27
89530 Bredbyn

Kontakt:
Tel: 0661140895, +460661654800
E-post: This is a mailto link

Se all info